Hukum membela kuku

(sebelum potong kuku)


Ish ish ish anak sapala ni....awat hang tak da ketip kuku ka...kalau tak da meh aku bagi pinjam sat....
Macam terase je ayat diatas tu...
Ketip kuku kat umah aku ade 3 eh 4 *bg up sikit* tapi aku tak jumpa bila nak pakai..al-maklumla bende kalau nak memang tak jumpa..cuba ko tak nak jumpa memang ko akan jumpa semedang bende tu...*harap2 korg paham ayat aku ni*Bila ketip kuku ade pengikis kuku pulak tak ade.. tapi ini sume bukan alasan untuk korg tak potong kuku...*macam terase jugak ayat ni*
......................................................................................................


HUKUM MEMBELA KUKU PANJANGSekarang ni ramai yang membela kuku panjang...ikut nabi ke ikut yahudi..nauzubillah hi min zalik..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerahsantan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah.

Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang.

Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.


Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri

Additional info

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat kita pahala.

(selepas potong kuku)haaa kan cantik tu..*angkat bakul sendiri derr*

CIK BUNGA: dah2 sape tengah duk bela kuku tu pergi potong skang..lagi2 harini hr yg baik tuk potong kuku...2 comments:

Anonymous said...

ce tgk kedudukan cincin sblm dan selepas.....huhu

Puan tia said...

tahu tak mengapa..hahahaha kita lepas baca entry ni trus tukar kedudukan cincin..huhuhuh