Resepi: Pizza Daging Berkeju Cheesedale




Baru fresh malam tadi aku buat pizza ni.. xsabar wehh dh lama nak buat asyik delay jer. heeee mesti korg pelik kan be4 ni aku cakap nak buat roti daging kan. huhu no no no aku terus tukar resepi tapi aku pakai resepi roti daging untuk buat pizza ni.. huhuh kelainan2.


Resepi : Pizza daging berkeju cheesdale

BAHAN ROTI
roti sandwich 1buku 1/2
susu cair 1 tin
2 biji telur
garam

BAHAN INTI
daging cincang
isi ketam
sos tomato
sos cili
mazorella cheese

CARA2 BUAT ROTI PIZZA
masukkan telur dalam mangkuk besar
masukkn sedikit garam&kacau
masukkn roti sedikit demi sedikit dan ramas smpi hancur

CARA2 BUAT INTI PIZZA
goreng dahulu daging bersama sedikit sos tiram&lada hitam
sehingga masak dan agkat
rebus isi ketam.

CARA BUAT PIZZA
lencerkan piring kalis api dengan majerin dulu, roti yang telah dihancurkan tadi letak dekat piring kalis panas dan sapu sos tomato dan sos cili beserta daging dan isi ketam potong kecik2 susun. last sekali taburkan cheese. masak sehingga 45min ataupon sehingga masak



Resepi roti tu aku amik resepi untuk roti daging yang inti tu jer aku ikut resepi pizza. aku bab2 menguli2 tepung nak jadikan doh ni mmg fail weh.. dari dulu belajar smpi skang xpandai2. hubby aku cakap sedap. aku buat 2 jenis pizza malam tadi. 1 jenis dengan roti sekeping sandwich tu jer. mmg rangup la roti tu. lagi sedap yang roti korg ramas2kan kat susu tu.. perghhh sedap sangat2.. korg ptt cube buat bnde ni ,xsusah pon..


SELAMAT MENCUBA!


Nasib pelajar malaysia di mesir.



Terkejut dengar keadaan di mesir sekang ni.. samala2 kita doa supaya Malaysia mempercepatkan proses membawa keluar pelajar2 malaysia di mesir. ramai jugak kawan2 aku belajar kat sane.. nnti aku update. skang ni keadaan sane makin teruk, ade yang kena rogol,polis dh tidak menjalankan tugas,senjata api sume orang awam rampas,airport diaorg bakar,makanan semakin kurang,rumah kena rompak.


Semoga rakyat malaysia terutama kawan2 aku kat sane SELAMAT. ade setengah je rakyat malaysia dh sampai ke tanah air, info lagi dari


blog.ariff

Krisis mesir nasib pelajar kita


Tolong sebarkan kepada sume rakyat malaysia tentang perkara ini.



Internet dan telefon bimbit disekat..


5000 banduan terlepas dari penjara....


pelajar malaysia dirogol,dirompak..


Airpot,balai polis diserang dibakar..



BLOGGER SELURUH MALAYSIA TAKE NOTE!!



Sebarkan maklumat berikut; dan minta kerajaan Malaysia memberi priority sebaik mungkin untuk isu ini.


Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923

Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.

- Nadia


Snackz it!


Aku pon baru first time order takeaway sini. kedai ni jual snackz ala2 uncle bob je weh



Uncle bob ni mmg ktorg selalu beli pon. mmg sedap ayam dia..skang dh ade kat pasar2, yang snackz ni baru bukak kat e@curver. c2 ade mcm2 menu sama cara buat mcm uncle bob cume yg ni ade lebih menu mcm sweet potato,chicken nugget etc. aku try kat sini beli sweet potato ,tapi sebenarnya xdelah potato sgt kott sbb yang dia bagi tu keledek goreng.uhuhuhuh tp xpela sdpla jugak makan2 sambil jalan..ade balance lagi xsilap aku. tu ha ade kat umah..weeeeeeeeeeeeee


Google pic.


pgla try dia terletak sebelah kedai maxis.


SELAMAT MENCUBA.!



Berjimba-jimba!

Yihaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa *motif????*


Saje nak tepek gambo aku ngan si qaseh ni... perangai dak tecik ni skang mcm2!



pantang nampak camera dia posing lentok kepala.. *wahh mcm pantun 2 kerat*



nyumm2 bab makan no 1.


aksi suap menyuap..



kalau aku over dari dia mesti dia usha cmni tau..eeee xsuka! kalau xcaya tgk gambr g 1 ni...



tengok 2 kening dia kerut kan.. e2 tandanya dia pelik tgk aku over dari dia la 2.. tapi gambar ni ade 1 kejadian disebalik kejadian terjadi..

ni sbb hubby aku yang nak tgkap gambo ktorg cmni gayanya. so aku dh readyla si qaseh plak tengok aku cam nak gado last2 dia dekatkan kepala dia kat bahu aku sambil mengigil mulut dia nak gigit bahu aku tapi xdapat ,wakakaakakaka dh xdpt gigit plak dia tarik pipi aku 2x. huahauhauauahaah geram la 2..!





Tido dalam iman...................

Thai Express


Semalam ktorg makan di restoran THAI EXPRESS dekat E@CURVE. xtau nak makan ape sbenarnya kawan aku ni tapi dia nak nasi . lgpon kawan aku ade member kad so dptla dis 10% . aku xmola complain ape2 kot sbb dh pernah jadi BLOGGER KENA SAMAN dengan empunya restoran kan. so aku pon xberani la nak komen ape2. aku cakap SEDAP jela yek. :)


boleh tahan ramai gak org makan kat sini...(ehem ehem. ingat tia xmo komen lelebih k)



kawan aku order PINEAPPLE FRIED RICE RM 12.90 *fullstop*



ni dessert THAI CENDOL. dalam tu ade nagka,cendol,sengkuang etc. Rase dia wehhh perghhh sedap sangat2..1 ni RM7.9



saje gediks tepek gamba ni lelebih sbb sedpla....


Mula2 kawan aku cakap makan kat restoran ORANGE jom. aku terpikir2 gak ade ke restoran orange yek.. huhuhuhuhu rupa2nya THAI EXPRESS tapi ade sikit betul sbb theme colour restran ni ORANGE. heehehe


Nak tau sedap ke x, korang kena pg rase sndiri. aku?? xmo komen ape2. skian trima kasih.


use = e@curve

Good Morning guys! sihat ka? still keja ka? ataupon dh cuti ka? ka! ka! ka!

ok2la.. semalam aku berjumpa havoc lagi dengan BFF aku aynie,aimi dekat e@curve, best keluar dengan diaorg kongsi2 jenis makeup,fesyen.. huhu best2.. lepasni bertambah sngla nak jumpa diaorg sbb kawan aku lagi sorg tu dh xde ikatan ape2 kat negara jepun nun....

xmo byk citer banyak k.. layan piccas lagi best!

Aimi&me...

Aimi&Aynie..


Memory of love........


e@curve..



Aynie&me...



ooopsss mesti nak kena ade gambar sorg kan..e2 sudah mestila wehh. piece!



SO,AKU PUNYA RESEPI ROTI DAGING PON TERBANTUT NAK BUAT .HUHUHU XPE2 MAYBE MALAMNI ATAUPON MALAM ESOK ATAUPON MALAM LUSA AKAN AKU BUAT JUGAK..Sekian..............


Resepi: Murtabak Maggie EXPRESS



Selalu tengok blog2 resepi murtabak maggie ni diaorg guna maggie perisa kari. tapi aku x ok. sebab aku capai ape yang ade dalam peti ais jer. rase2 bahan xde cepat2 pikir buat style sndiri seperti diri ini chef terkemuka. ehemm ehemm dah cukup2..


Sebenarnya baru je tadi lunch aku buat resepi ni.. bukan semalam ataupon kemarin. lunch tadi aku balik umah ingat nak masak nugget jer ataupon goreng bihun. wahhhh seleraaaaa ko tia.. yerla weh hari jumaat kan luch lama.. so baik wat bende yang mengeyangkan perut ko sndiri kan.. nak makan luar xkan nak makan sorg2 dara kan..eh silap2 sorg2 diri kan.. hubby aku cnfirm2la ke masjid . xpe aku kan pro..huhuhuh so operasi bermula..sambil menyanyi lagu syurga untukmu..lalalalala


Yang penting! aku guna bahan2 yang ade dalam peti ais umah aku saje.. bukan umah jiran ok!





RESEPI

1bungkus mee maggie kari (aku guna jenama ruski tomyam)

daging cincang dalam setengah mangkuk kecik (goreng dulu dengan sos tiram dan lada sulah)

telur 3 biji

bawang merah (potong dadu)

bawang putih (potong dadu)

1biji kentang

cili merah (potong)

daun sup/daun bawang


CARA

rebus dulu maggie dan asingkan

panaskan minyak goreng daging tadi sehingga masak

sambil 2 potong bahan2 seperti bawang,kentang

sediakan mangkuk besar masukkn telur tadi dan serbuk maggie kedalam mangkuk tadi dan kacau.

masukkn bahan2 seperti bawang,kentang,daging dan maggie kacau sekali lagi sehingga sebati

goreng diatas kuali minyak sedikit. api kecik sikit sebab nak bagi kentang masak ,kalau api besar takut cepat hangit tapi kentang xlembut lagi.

boleh makan waktu panas dengan sos cili.



-ESOK AKU NAK BUAT ROTI DAGING PLAK ALA2 LASAGNA TAPI MENGGUNAKAN ROTI SAJE-



Cute Baby Style Contest

Harini aku joinkan qaseh GA CUTE BABY STYLE CONTEST



Aku pertaruhkan gambar qaseh yang ini



Nama : QASEH NURZAMIA BINTI MOHD ZAMRI

Umur : 1 TAHUN 1 BULAN

Tarikh Lahir : 9/1/2010

Nama Ibu : SITI ATIAH BINTI SAAD


Info sedikit pasal GA ni

-Terbuka kepada warga malaysia saje

-mempunyai anak berumur dari 3bulan-4tahun dalam tahun 2011

-Tarikh tamat GA pada 24hb FEB 2011 @ 12pm


SELAMAT BERJAYA!!






Qaseh menang lagi!!

Alhamdulillah rezki qaseh lagi menang contest si cilik & stroller .



Mama dia yang happy sebenarnya...hikhikhikhik Terima kasih empunya contest k.aziah..



ohhh nuffnag ku...

Alhamdulillah naik gak earning aku.. huhuhuh ingatkan nuffnang dh xsudi tepek iklan kat blog haku ni..



xlama g lehla cash out..muahahahaahah *gelak jahat*


psssssttt nuffnang rajin2la tepek iklan kat sini ye..... :)


Village Park Restaurant

Korang pernah makan kat VILLAGE PARK x? village park ni terletak di damansara uptown. mmg ramai xhingatla sini . kalau nak dtg makan pon dtg dh lepas2 time lunch. baru ok sikit. aku makan kat sini byk kali dh mmg suka makan sini. makanan dia pon sedap sgt. harga pon berbaloi , mmg xmahalla..



Menu2 dia sume mmg best. sllu aku order ASAM LAKSA hubby MEE KARI kkdg tu try NASI LEMAK , harga pon xdelah mahal dalam RM6 ke atasla.. kalau nasi lemak dalam Rm10 ikut ape korg amik.



urmmmmm cedapnyaaaaaaaaaa


Air plak ktorg sllu order Milo donosour Harga dalam RM4


Milo ni kita pon leh wat sndiri kat umah.. org malas je cakap xleh.. teheeeeeeee


cubela korg dtg sini .. jap aku bagi map sekali..



xtahu gak?? kalau xtahu2 korg searchla sendiri kat gogle map VILLAGE PARK. sekian tima kasih.


ps: Kerana pak cik google blog ku begitu berharga! thank 2 google wa cilok gambo lu!



Soalan Demi Kekeliruan..

SOALAN:
Assalamualaikum,

Saya ingin bertanya adakah haram jika makan di restoran yang menjual arak seperti TGI FRIDAYS, CHILL’S? Di dalam menunya ada mengasingkan bahagian makanan yang dicampur arak dengan yang tidak dicampur. Saya menjadi keliru dan memerlukan jawapan.

Sekian Terima Kasih.

JAWAPAN DARI PIHAK JAKIM

Waalakumussalam w.b.t

Terima kasih kerana melayari Ruangan Kemusykilan Agama.

Tahniah kerana anda begitu prihatin dengan isu semasa dan berkaitan halal haram sumber makanan dan minuman. Apabila kita menjamu selera di restoran yang mencampurkan produk yang halal dan haram, kita dituntut untuk menjauhinya kerana timbul rasa syubhah. Walaupun menu yang ditawarkan mengatakan tidak dicampur dengan bahan-bahan yang diragui status halalnya, jelas telah timbul syubhah pada diri puan.

An-Nu’man bin Basyir berkata, “Saya mendengar Rasulullah saw. bersabda, ‘Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan di antara keduanya terdapat hal-hal musyabbihat (syubhat / samar, tidak jelas halal-haramnya), yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia. Barangsiapa yang menjaga hal-hal musyabbihat, maka ia telah membersihkan kehormatan dan agamanya. Dan, barangsiapa yang terjerumus dalam syubhat, maka ia seperti penggembala di sekitar tanah larangan, hampir-hampir ia terjerumus ke dalamnya. Ketahuilah bahwa setiap raja mempunyai tanah larangan, dan ketahuilah sesungguhnya tanah larangan Allah adalah hal-hal yang diharamkan-Nya. Ketahuilah bahwa di dalam tubuh ada sekerat daging. Apabila daging itu baik, maka seluruh tubuh itu baik; dan apabila sekerat daging itu rusak, maka seluruh tubuh itu pun rusak. Ketahuilah, dia itu adalah hati.’” (HR. Bukhori)

Marilah kita sama-sama mengingatkan diri kita bahawa setiap yang Allah larang itu pasti ada kebaikan untuk diri kita sendiri. Dan selalu dalam al-Quran mengingatkan supaya kita berfikir akan ayat-ayat Allah. Biar kita dikata kolot oleh manusia tetapi di hadapan Allah kita dimuliakan kerana perbuatan kita melaksanakan perintah-Nya dan meninggalkan perintah-Nya. Ingatlah ? Setiap daging yang tumbuh hasil dari sumber yang haram, maka neraka adalah lebih berhak ke atasnya (daging itu)? Itu adalah sabda Rasulullah SAW

Sebarkanlah walau dengan satu ayat..


Kuih bakar atau lebih dikenali kuih tong.......

Sejak2 ni aku dh mula main masak2 kat umah. best tau main masak2 ni last aku main mase darjah 6 xsilap hbs periuk belanga mak aku, aku cilok. skang pon main masak2 gak ibarat kalau jadi boleh tayang kalau xjadi tayang kat tong sampah.. berani mencuba tu penting.. heee


mcm2 jenis masakan dah aku buat xmenjadi dan mcm2 gak jenis2 makanan aku buat menjadi.. ibarat jugak yang dikendung dapat sikit yang dikejar pon dapat sikit. korang paham x?? aku pon paham sikit jer.......


yela contoh mcm semalam. aku dengan bangga + excited nak buat kuih bakar kononnn barang sume dh sedia. alih2 wehh masak dekat 3 jam dh tapi kuih tu tengah2 dia xmasak..waaaaaa sedih wehh tepi2 leh makan g tapi tekak aku xlalu dah tengok kuih 2.. So the answer is Senyap2 aku buang dalam tong sampah pagi tadi dengan harapan xde sape2 tau.


Gambar google


Alasan aku kat sini adalah aku salahkan 100% dekat OVEN tu..!! yer mmg diala punca kuih aku xmenjadik..! sbb segala sukatan sume mmg aku xDERHAKA langsung.. 100% mmg ikut resepi tu.. ke aku patut salahkan empunya yang bagi resepi tu yek? *emo kan aku ni* setakat kuih tu je pon g jela beli kat kedai tu ha 1 RM0.40sen jer....


Gambar google


Sape2 yang cakap mcm tu mknneyer dia xde seni dalam idup dia..heheheheheh jenis aku ni mmgla kita leh dapat kat kedai sume tapi lagi best kalau kena ngan air tangan sendiri.. mmg sgt2 best tau. walopon ke tong sampah kekadang tu.. tapi e2 xpenting yang penting CUBA. ke korg nak aku nyanyi lagu faizal tahir CUBA. aku dh lama xkaroks ni.. ilangkan gian kat blog sendiri pon ok gaks.. muahahahahaahha


ok guys.. ni adalah entry lepas geram+mamai+selenge. BYE