Review: Gluta collagen

.

Assalamualaikum cik kak cik kak.


Haritu dah janji nak review 1 produk muka ni, tapi sebelum tu nak story sikit pasal masalah muka aku ni ha.. Rasenya sape pernah baca update dedulu pasal produk muka memang tau agaknya aku ni memang jenis muka sensitip ke? asalnya tak sensitip pon, tapi gedik cuba macam2 produk, muka ni jadi sensitip sekarang '' dont tounch my face!'' hehehe . betul jangan suka2 pengang muka ious k.. hehehhe iouss sensitif skin. KACANG pon aku tak boleh makan.. dah cuba makan 1 ketul je esoknya hurmm tak usah ler kabo.. sakit jiwa..

KACANG mengandungi minyak untuk kulit sensitif or kulit berminyak tidak disarankan makan bende2 berminyak .

cakap pasal kacang ni teringat lagu david teo 

Kacang
Sana sini kacang
Ada tiada kacang
Kanan kiri kacang kacang kacang
Bunyinya
Cakap memang kacang
Garang sangat kencang
Kacang kacang
Jangan sampai lupa kulit kacang
OK DH.
Dulu sebelum ade anak kulit muka ok sangat. tapi dapat tau je PREGNANT 1 badan horman tunggang langgang, paling teruk hormon PEMALAS. hehehehe 

so pada ibu2 mengandung yang tengah hadapi masalah seperti jerawat di muka dan di belakang badan its normal. horman.. kan dah cakap tadi hormon... hehe

Masalah jerawat aku time preganant anak 1st.. zon paling teruk NO 8 ngan NO 7. Elok je bersalin habis pantang automatik sume jerawat hilang. hormon dah stabil agaknya. 

Dapatla merasa muka bersih cantik mulus selama 3tahun lebih , lepas tu kecewa balik sebab PREGNANT anak no 2 tapi bezanya mase pregnant muka ok tapi lepas bersalin pulak dah jerawat2 singgah, mana datang ntah.. hahaah

tapi kalini kerap keluar jerawat zon NO 11,12,13 eh eh mcm bertambah zon je kan.. lepas berpantang pon jerawat menjadi2 tau.. ishh hormon ni memang hormon.. hehe


aku bersalin bulan 10 tahun lepas, skang dah bulan 9, tapi baru 3 bulan ni muka betul2 elok.. kalau tolak tambah bahagi ..hurmm korang kirala sendiri.. hahahaahah fening mak


dalam mase beberape bulan selepas bersalin ni dah bape produk aku tukar.. 1st sekali aku teruskan pakai COSMODERM tak menjadi, tukar NIVEA SPAKRLING pon tak menjadi, then tukar SABUN thailand la kot ape nama lupa dah ,muka ok tapi berminyak pulak.. last2 aku pergi 1 kedai jual sabun2 thailand, indonesia sumela.. 


Aku: kak, saya nak carik sabun yang boleh hilang bekas jerawat ade?
kakak tu : cuba ni la dik, bagi putih muka 
Aku: saya tak nak putih, saya nak hilangkan jerawat dengan bekas jerawat je *waktu ni tengah fokus kat jerawat je, putih2 aku xnk*


Terkebil2 mata kakak tu layan aku. orang nak bagi putih dia tak nak.. 


Macam2la dia tunjuk kat aku sabun sume mahal2.. aku mahal2 ni memang pikir 1juta kali tu pon belum tentu beli kalau dah ke 1juta kali memikir.. last2 aku balik opis bukak google search kemain tekun sabun ape nak cuba dan terus tak nak tukar2 dah.. last2 tersyok dekat 1 produk ni

GLUTA COLLAGEN SOAP 3 LAYER.



terus pergi balik kedai tu *kedai dekat ngan opis* nampak sangat tak buat keje. sampai2 terus mintak dia sabun gluta ni.. dia bagi half dulu rm15 .kalau seketul mcm dalam pic atas ni rm30


Balik cuba terus muka bekas jerawat hilang.. * OK TIPU* , Amboiii nak sume bende hasil nak cepat yek ??? cubit kang . dah try 1minggu tapi still jerawat keluar dekat dagu. waktu ni aku dah tanam niat sedalam2nya tak nak dah tukar produk..pakai je sampai habis dulu tengok macamana. seyes berkat kesabaran aku hehehehe kulit muka kembali sihat seperti muda remaja dulu.. ewaaahhhh 

Ni mase pregnant anak ke2 memang muka xbanyak buat hal..okla dari pregnant anak 1st dulu



Ni muka lepas pantang.. menjadi2 jerawat zon mana ntah dah ni..mcm byk zon je..hahahahaah .
malu nak tepek dah muka kt sini tapi buat masa ni malu tu tolak tepi jap.. sebab nak share gak produk ni..



Lepas guna gluta collagen 


xde filter tau!! korang jangan ngada2 cakap pakai camera 360.. cubit kang. 


Beza la kot sebab ade cousin inbox aku tegur 





Betul tak tipu.. cuba try test..heheheeh sabun ni best sebab besar boleh tahan lama. nak pakai kena potong kecik2 ..pehtu wrapping balik lawa2 supaya tak ade virus masuk. murah pon murah.. dah terkantoi kat situ aku makan vit c jugak.. nanti kita update pil vitamin c dengan bb cream .



cuma nak bagitau dulu .. FOUNDATION BAD FOR YOUR SKIN. 


nanti kita update bagusnya BB CREAM dari FOUNDATION.




BYE2 cik kak cik kak... hehehhe









Resepi Isi Ketam Goreng

.
Assalamualaikum..

Kemain makan mase berbulan2 nak berupdate belog ni, masa yang semakin mencemburui dengan aku skang ni, busy dengan kerja, dengan family.. ohhhh dunia adilkah bagiku?? 




heheehhe kemain touching intronya, sedangkan diri sendiri yang pemalas tahap 4 1/2 *lebih teruk dari tahap kritikal* , tapi kalau tak menulis lama macam sia2 je ade belog punya lama last2 bersawang sane sini.. tapi kalini aku dah tukar baju belog ni, lebih matang , lebih freshh *hampeh* . yang paling penting nama sudah tukar dari Qasehblog ke MamaTia . jangan ditanya kenapa atau mungkin factor umur?? hidup perlu banyak berubah kearah haprak menjadi seorang yang lebih matured.. cehhhh pordahhh.



Punca sebenar belog ni berupdate adalah kerana aku nak share resepi yang sume orang mesti akan  buat punya.. nak beli mahaiiiii oiiiii . tapi sedapnya lahaiiiii krupp krapp depan tibi tengok rindu awak 200% perghhhh layan wooo


Resepi yang diberi nama
 

JEJARI KETAM GORENG. 


Memula sekali anda harusla pergi ke market berdekatan dan beli isi ketam seperti dibawah: *ayat matureddd katakannn*

                                                               IKHSAN GOOGLE 

Ade macam2 jenis ade yang pendek & ade yang panjang macam dalam pic ni, ade macam2 jenama mahal & murah. kalau ikut cara aku , aku suka carik yang paaaaaliiiing murah. sebab rasa sama je kan? berjimat cermat amalan yang patut dicontohi.. hehehehe . jadinya aku beli 2 pack 1 pack jenis panjang 1 pack lagi jenis pendek dan berbeza jenama..


Sampai rumah biarkan je isi ketam ni lembut, supaya senang bukak dan potong. tukang bukak plastik isi ni asistant aku iaitu qaseh. sambil bukak sambil gigit sikit nak rasa katanyer. dh bukak plastik tu sume bukak pulak lapisan ketam ni..susun dan potong.. kalau ikut cara aku memula je aku susun dan potong bila rasa melambatkan + leceh aku siat2 je isi ni .nampak sangat tak berdisiplin.. tapi btul cara aku ni cepat dan mudah.. xdela sampai tak lawa sebab bila dah goreng cantik je sume.. 


 Ni yang aku siat2 tu.. ok je kan? sebab dia mengikut tak jadi masalah. resepi ni simple tak payah nak letak perencah, tepung bagai.. no no no.. sebab isi ketam ni dah masin memang dah sedap sedia ada.. jangan ditambah ape2 nanti lagiii bertambah masin , tak elok tuk kesihatan... cehhhh



 Panaskan kuali dengan minyak yang banyak.. sediakan daun kari kalau nak bau wangi.. tapi tak letak pon tak ape..



Api sedang2.. permulaan kena kacau sentiase supaya isi ni tak melekat antara 1 sama lain.. bila dah mcm kering sikit ok xpe biarkan.. lama jugak nak tgu bende ni masak betul.. nasib baik anak kecik dah tido. biarkan sehingga kekuning2ngan , angkat dan tos kan sekejap.. goreng yang lain masukkan sikit daun kari.. buat lerrr sampai habis... jangan jadi macam aku dah last trip pergi biorkan pehtu tengok tibi .. bagus sangat dah tu.. datang2 isi ni melekat + hitam terlebih sikit..tapi sedap . 


Dapat lerr 1 bekas.. si qaseh suka sangat sedap tak pedas.. 


Itu ler resepi isi ketam goreng.. cuba buat memang sedap sangat.. kalau ade anak kecik agak payah sebenarnya.. tengah goreng anak nangis ha dah sudah hangit lerr jawapnya.. pepandai kome lerr.. dulu mase aku ade anak sorang memang rajin buat kek,dessert . tapiiii lepas ade anak 2nd ni alaaahaiiii tak berkesempatan saje.. manja lain macam sikecik ni.. 


Meh la tepek sikit pic kuarga mamatia ni.. takde lah besar mana tapi syukurrr alhamdulillah



                 Muka tuan tanah kedaung ni nanti2 sebab nak share 1 produk muka terrrbaikk kat sini.. 



ok da ~~ da~~


















Susah nak explain.

.

Sayang sangat ade blog tapi tak berupdate, nila satu2nya tempat yang boleh aku meroyan kejap..tajuk tu memang best, nampak sangat kekeringan tajuk..


Last post entry baby pergi spa kan? ha tu jela 1x dia pergi pehtu tak pergi2 dah.. nak tunggu entry mamanya pergi spa hurm siapala kita ni *krikk krikk*


tapi tak ape, abaikan segala penulisan yang tunggang langgang ni, penting bagiku nak meroyan dalam gembira kejap.. sekarang mase banyak habis dengan anak2, alhamdulillah anak2 sume memang rapat dengan mamanya.. sikit2 mamala dicariknya, kadang2 tu menyorok kejap belakang pintu tapi jumpa jugak.. mungkin factor usia ehh?? factor kenaikan isi badan yang tak boleh nak menyorok dah agaknya.. sejak bersalin anak ke2 ni memang ketara segala2nya bertambah package head to toe. nak jogging tak ade mase, bersenam hari2 dekat rumah jela.. buat susu anak. ulang alik tu jela..

Kakak qaseh pulak sekarang dah bertambah akal macam2 perangainya.. nak tu nak ni.. setiap mase bukak fridge cari makanan.. setiap mase tu jugakla memang kena belasah2 manja dengan mamanya *ayat nak selindung saje* . tapi tak ape dari kecikla kalau nak mengajar anak pun, jangan dah besar nak pukul camner?? silap haribulan dia yang pukul kita balik.. meluntur buluh biar dari rebungnya.. *mula dah.. lariiikkkk!*


Sekarang dia selalu complain macam2.. dah pandai berpikir agaknya.. cuma 1 aku mushkil bab ni


kami tengah tengok astro 104 iklan cream OXY *jerawat*

qaseh: mama, mama kena pakai ubat ni , elok tau bla bla bla *membebel pasal muka mama*

mama: ok qaseh * nada pasrah*



sambil tengok gambar dengan kawan & cikgu2 dia

qaseh: mama, nila cikgu qaseh muka macam mama tu, bijik2

mama: ( buat tak dengar ) dalam hati pasrah.....



Balik keje ambik dia dekat rumah mak

qaseh: mama pakai tudung ni tak lawa

mama: ishh lawala... 



tapi?? kalau nak keluar bawak dia pergi jalan2

qaseh: mama, cantikla tudung ni mama.. nanti pakai lagi tau bla bla bla *puji melambong*

mama: mestilah lawa!! 



kalau duduk berdua boring2 mesti aku ajar dia bende ni.. kerap gakla aku ajar..

mama: qaseh , kalau orang cakap dekat qaseh ''cantiknya dia'' . qaseh cakap ''mestilah cantik, macam mama''. 


bila aku tengah puji dia..

mama: pandainya qaseh ni... pandai macam siapa?

qaseh: macam mama!!! *sambil jerit* terpakse agaknya...





ok tetiba macam nak gelak berdekah2.. hahahahahahahahahahahahahahahahahah



dah besar ni dia tak suka amik gambar, memang susah sangat2.. kalau muka pandang camera pon mesti dia akan buat jugakla memek, jogang ke, juling ke.. memang meyusahkan ...nak amik pic 1 family lagila susah.. ade 3 beranak, sorg tukang ambik gambar, pehtu kelam kelibut.. riuh ... nak amik 1 gambar macam nak berperang...


biarla gambar berbicara








Siap ade drama lagi.. adiknya tarik rambut kakak... tula susah sangat suh pandang camera..kenala sebijik.. ha rasekan... tapi memang kakak xkawan adik la 2min... kesian adik...


Akhirnya


kakak tetap begitu.. 



Lama tak pergi 1utama.. tu yang beria hujan tengah lebat kilat sambar menyambar *ok tipu* pun nak keluar jugak.. motif pertama nak belikan qaseh kasut, motif kedua mamanya nak beli kasut . macam sama je motifnya.. kihkihkih


yang paling penting macam biase.. mesti berperang dulu sebelum tangkap gambar.. pung pang pung pang...



 Adik plak time2 ni menguap.. dah kena tangkap balik pic... spoil


 kakak pulak buat gigi jogang.. lagila spoil..


Akhirnya...


walaupon hurmm tak apela janji ade, kalau tak sampai 1utama tutup belum tentu ktorg dah siap tangkap pic  berlatar belakangkan bende sama.. 




tengah tgu qaseh pilih kasut, tetiba macam nampak ade orang tengah selfie.. tanjat gegirl ingatkan sape, rupa2nya laki kita.. tak apela camtu... hehehehehehe

Mesti camera depan ni, tu tak lawa.. eh eh .. hehehehehehe



ok rasenya meroyan dalam gembiraku dah makin reda.. bolehla buat keje dengan tenang .. hehehe okla next time update lagi.. nak pergi cash out duit nuffnang kejap.. BYE!




























Hippopo spa baby & massage

.
Wah wah wah baby pun ade spa sekarang.. satu2nya spa baby yang ade dekat malaysia hippopo baby wellnes, dan branch pun ade 1 je dekat bandar utama, betul2 dekat dengan rumah pulak tu...jadinya hubby naik motor je pergi buat appointment...hehehe dekat sini sentiase fullhouse..kalau nak datang memang kena set date n time. Time aku pergi tu ramai jugak walkin tapi sodihhh sebab tak diterima. Appointment kami pukul 5.30 sampai2 staff diaorg penuhkan air 1 tub suam2 kuku gitu...suhu dalam 37c tak silap...

Staff nya pon india tapiii peramah giless uolss ngan anak aku la... datang2 cium2 anak aku . Dalam hatiku berkata "alaaa kenapa main cium2"  tak suka..heheeehehheeheh

sampai sane bukak baju anak pakaikan pampers diaorg bagi.. towel pon diaorg punya.. korang datang bawak duit je...hohohoh tu sudah semesti sebab sampai2 register terus bayar rm86 1 sesion , spa & massage sekali...

Had umur untuk tub kecik ni dari new born n above. Untuk tub besar budak umur 1 tahun sampai 3tahun sahaja..

So bila air dh penuh tibala saat2 yang ditunggu2.. tapi memula tu dia kasi senaman kaki baby tak mo la masuk2 nanti tanjat anak korg pulak... tang pelampong leher tu memang nampak menyeksakan memang seksa tengok tapi selesa sebenarnya memang khas untuk baby neck holder.. kalau nak beli pelampong tu pon boleh rm60 diaorg jual...
Bila anak kat dalam tub dah staff ni adela promot2 ..biasela biznes kan.. 1 tahun rm530 1minggu 1x or 2x ntah lupa pulok... aku anggok2 je tapi tak beli untuk 1 tahun pon...

Lagi dia cakap anak bawah 2tahun tak elok mandi swimming pool sebab ade clorin .baby boleh dapat asthma.. aku buat macam muka bersalah yela aku baru kot bawak baby mandi theme park...hahahaha . Lepasni memang nak beli 1 tub kecik untuk baby...yeahhh.. *verangan uolsss*

Tengah sembang tu tau2 anak sapela yang nangis tu... hehehe lama kot dalam 20min mana budak tu xberbunyi tapi kejap je... selesai tu massage pulak..urut ni boleh bagi baby tido lena waktu malam... tapi kalau dah 2x korang pergi confirm korang dah tau cara2 nak urut... senang rupanya... sempat lagi budak tu promot minyak hape aku pon xtau rm5 je..tapi aku xmo....hahaaha kedekut.

Tengah sedap anakku diurut tup2 dengar staff tu cakap "oooo awak poo poo yer" aku buat muka tanjatla ape lagi..kenyang je buang kenyang lagi buang..tak kira dimana jua yer dik...

Tengah sembang2 dgn staff situ tetiba bunyi bende jatuh..tau2 staff diaorg jatuh tergolek dok yela basah berair lantai dia tengah nak cuci2...tanjat tau... seram pon ade.. heheheeh

Tapi suasana sume memang syiokla...selesa bangat.. next time memang nak datang lagi..

Untuk full address, boleh check dekat sini.

Address : F30 1st Floor, Centrepoint Bandar Utama,
No. 3 Lebuh Bandar Utama, Bandar Utama,
47800 Petaling Jaya, Selangor

Operation Hours : 10 a.m.- 8 p.m. (Monday-Saturday)
10 a.m. - 7 p.m. (Sunday and Public Holiday)


SORRYY HUPDATE PAKAI FON MEMANG KEBAWAHLA GAMBAR2NYA...*siap capslock kauuu*