Pengalaman bersalin daniyal.

.
Assalamualaikum....

Pengalaman bersalin mmg entry paling best share sama2 ..mungkin dpt sedikit sebanyak seguni sedozen info yg berguna untuk bakal2 ibu .

Macam aku berbeza sangat bersalin anak 1st dengan ke2 ni.. berbeza mmg berbeza...mmg org akan ckp setiap anak lain ujian dugaannya kn.. kita kena percaya bende tu.. tapi mase aku tau 1st aku pregnant bende pertama dalam otak tepu aku ni pikir seksanya bersalin...takut sangat seksa macam anak 1st dulu... sakit lama, xde katil, salah jahit dgn nurse praktikal yg haprak lagi menghaprakkn.

Ooppss sat no anak nangis ..sat g cont... *dugaaaaannnnn update blog depan anak2 gini lerrr*

Ok lets cont bebeh!

So aku cuba untuk pikir positif dan beranikn diri rempuh jela pe2 yang nk jadi.. due date aku 21/10/2013 . Tapi hati naluri ni kuat sangat duk pikir ni mesti bersalin awal 2minggu ni sbbnya tenaga dah tak bape nk ado.. sakit peha, sakit bawah perut mcm2la.. jangkaanku benar belaka hari rabu pukul 1pagi khamis *erkk maksud aku rabu malam tu pukul 1 pagi tapi kira dh hari khamisla kan?* hakhakhakk . Waktu tu aku tak tido lagi tengah tgk running man ulangan. Gelak sorang berdekah2 tetiba rase nk terkucil elok je bangun ade air jatuh ingtkn memang aku terkucil sebab duk gelak je kn.. tapi air jernih tgu kejap jatuh lagi..last2 baru kejut hubby .time tu pe lagi terusla hubby kelam kabut siap2 nak pg spital.. yang aku klu bole xmo pg lagi sbb seriau pasal xde katil..hubby tetap nk pg gak so okla lgpon jalan lengang.. klu nak pg esok takut jeam pulak kn..

Destinasi bersalin kalini dekat selayang.. sampai2 aku sorang je... layanan tip top meletop ..cek2 bukaan baru 1cm.. mmg gila la kalau 1cm nak tgu kul bape pulak nak beranak kan! Amboiii marah kau. Tapi disebabkn air ketumban dah meletup nurse bagi mase kul 5pagi nak induce sebab aku tak sakit2.. mmg best betul kalini sebab tak sakit lama.. dulu anak 1st pon air ketumban pecah and terus sakit 2min.. kalini heaven uolsss tak sakit2...siap leh gelak, senyum ..

Tunggu kejap dapat dah wad , bolehla tido rehat kn.. mata ni asyik tengok jam je kata nak induce kul 5pagi tp xde pon.. yang hubby asyik masuk wad je kejenya... tunggu la doktor dtg cek bukaan kul 6pagi baru 2cm and tak sakit jugak.. doktor kata induce kejap lg biar bersalin awal. Lega gila dgr bersalin awal... tapi tak jadi induce sebab kul 9pagi camtu aku dah sakit tapiii sakit selang 10min camtu...bukan sakit kerap.. resah sangat sebab klu sakit sikit camni bilanya nk bersalin?  aku budget malam baru aku bersalin.  Cek lagi bukaan baru 4cm.. aduhhhh lamanya nk 10cm..hahaha .

Tengahari hubby masuk time tu sakit 2min dah...tp still bole sembang2 lagi hubby pon macam tgh tgk tibi channel "One born every minute" kjap kang dia tanyer sakit ke? Tgk jam dah kul 2ptg aku suruh hubby pergi solat, mandi dulu sebab aku mungkin lambat lagi nk bersalin.. dia pon pergi settlekn diri dia ..time hubby xde nila aku dah sakit sangat kerap gila.. kul 2.30ptg doktor dtg cek baru 5cm.. ya allah wehhhhhh baru 5cm? Time ni aku dah mula nk buat rules bersalin sendiri..*hahahah gelak jahat* aku sakit kerap tp xde rase nak teran pon.. sooooo ape lg aku teran sndiri.... bila dtg je contraction aku teran.. memang suka hati aku je kn.. tapi aku buat sume ni sebab bukaan lambat.. *ayat bersalah tapi happy* 

Dekat 5x aku teran sendiri last2 hambikkkk memang mnjadi tektik kotor aku..terus sakitttt nak teran betul2..dahla hubby takde camner ni.. ambikk padan muka.. tetiba nampak remote panggil nurse tepi katil  cepat2 tekan...kahkah nurse dtg ckp kenapa aku jawab nk teran dh... doktor dtg pulak cek bukaan dh 9cm kau... hahah gelak jahat lagi. Elok tadi kul 2.30ptg bukaan baru 5cm tetiba cepat btul 9cm dh... kihkih time ni nurse2 sume kecoh2 ckp aku nk teran dh.. time ni jugak hubby sampai ..dengan katil aku sendiri diaorg tolak pg labor room.. sume org tgk.. tgk pon tgkla nasib baik aku tak kangkang...kalau x free je movie...muahaha

Hubby teman trus sampai labour room trusla teran..time ni dalam kepala ingat balik cara2 bersalin yg aku baca dekat tenet. Jangan angkat montot. Ok aku ikut.. then teran badan tolak perut ok aku ikut..tetiba nurse ckp " ha pandai pon teran" of cos sbb aku baca cara2 senang bersalin tu dekat bape puluh kali dia xtau.. hahah

3x teran je kul 3.30ptg 10/10/2013 kuarla si comelku.. terus letak baby atas badan..dannnnnn dia pon terkucil atas aku...haha

Sesi jahit menjahit ni syiokk sbb sembang2 ngan nurse tu siap mengumpat hospital lain lagi...wakakaka . Tapi yg best dia ckp luka xbyk..jahit sikit je.. legala sikit dgr.. alhamdulillah settle sume lega sangat..sbb xcaya bersalin awal.. kihkihkih ..

AMARAN: tektik kotor aku tu jgn ikutla..sbb takut lain jadi pulak kn.. tp klu korg berani ape salahnya...hahaha

Servis hospital selayang tip top cuma lembab bab srvis sikit...kihkih

3 comments:

marniey zul said...

wahhh,,nice entry. perkongsiaan yg sgt best, :3

Nia said...

Salam ziarah, alhamdulillah, dah sepasang ya? Tahniah dear. Selamat berpantang. :)

lily lotus said...

alhamdulillah, selamat dah :)