Almond Cluster

.

Cepat sangat mase berlalu.. dalam tak sedar dah 4 hari kita berpuase.. dalam tak sedar diri jugak dah dekat 2 minggu aku demam.. wowwww nak pecah rekod ke ape ni? demam tak elok2.. batuk pon 2minggu + selsema tak elok2.. malam2 sesak napas tak boleh tido disebabkan hidung tersumbat dua2 belah.. kalaula hidung ade 3 lubang senang sikit... ehhhhhhhhhhhh!


Tapi tak pe Syukur Alhamdulillah masih dipanjangkan umur untuk merase ramadhan tahun ni pon dah cukup.
Alhamdulillah diatas sakit yang diberikan ni... walau cmner pon aku tetap kuat! semalam je lemah sikit..huhauahauhauhauaha



Dalam busy siapkan order customer masih sempat jugak aku kedapur masak untuk sahur , buat biskut raya.. syukurrr sangat... rase2nya sebab tula kot aku demam!!! tak de mase nak rehat.. dan skang kalau aku letak je kepala memang terus lenyappp... penat sangat...tapi seronok!!



Ok sebenarnya aku update belog sebab nak kongsi resepi biskut raya jer.. tapi terlebih confident jadi camnila... overrr!


1st puase aku dah buat biskut.. haaaaa tu lagi over kan? tapi xpe aku suka sebab buat awal2 boleh rehat.. tenang sikit nanti nak shopping raya.. hahahahah 1st biskut aku buat ALMOND CLUSTER.



Aku usha lama dah biskut ni ..resepi senang sangat2.. sesiapa je boleh buat termasuk anak aku..kahkahkahkah seyesss senang sangat!



BISKUT ALMOND CLUSTER

1 packet kecik Almond 
250grm Conflakes
Dark coklat   *aku pakai jenama beryls compaund*
Milk coklat          *sukatan coklat ikut kuantiti almond*
2 sudu nutella


CARA PENYEDIAAN

1) Bakar Almond dulu dekat oven selama 5-10min *panaskan atas kuali tanpa minyak pon boleh*

2) Buat kaedah double boiler untuk cairkan coklat *campurkan sume coklat dengan nutella sekali dan kacau*

3) masukkan Almond yang dah bakar + conflakes ke dalam coklat tadi gaul bagi sume sekata dengan coklat.

4) masukkan dalam pepercup dan sejukkan dalam fridge.

5) simpan dalam bekas kedap udara.



*Nak sedap pakai coklat compaund bukan coklat masakan kt pasaraya tu*




 Ingat nak hias dengan white coklat tapi lupa beli so letak jela ape yang adoo..


1Pack almond kecik saya dapat 3box. banyak kan????



Nyumm Nyumm crispy sangat! korang pon boleh cubaa.. !



Next entry biskut dahlia.. dan ade tips supaya biskut tak kembang.. :)






5 comments:

Ardini Humaira said...

nanti dni nak cuba :D

cik najihah said...

simple nye..
nampak sedap hihi

Topmum said...

dini: cubala senang bangat!

Topmum said...

najihah: mmg sedap pon..heheeh

Kesuma Angsana said...

tq berkongsi resipi mesti sedap ni kan!... slam kenal dari KA n dah follow u 596