Bercuti di Pulau Pangkor

.

Assalammualaikum 


Baru je beberapa min masukkan gambo pergi pangkor dalam FB trus ade orang inbox suruh story moly dalam ini cikai blog.. aku sebenarnya tak de mood nak kongsi cerita pasal pulau pangkor nan ado ni.. sebabnya nanti aku bagitau... ok planning pergi pangkor ni sebenarnya dah plan awal lagi.. kononnya nak sangat pergi pulau... rindu sangat dengan pemandangan pulau kat sabah dulu... nak pergi sabah dalam mase terdekat memang mimpi jela, so kami decide pergi pulau yang palingggg dekat antara yang terdekat.. so mana lagi kalau bukan pulau nan ado tu kan? hehehe hihihih hohohoho


Kami memang planning nak pergi hari khamis sebab nak rilex lama sikit, so balik KL planning asal hari sabtu ,dapatla 3hari 2malam baru syiokkkk kan? kalau aku dh kata pulau nan ado so hari jumaat esoknya kami dh chow chin chow... Okla dari pening asyik cakap pulau nan ado je. baik aku mulakan penceritaan yang hurmmm 


OK first sekali sila sediakan bende2 yang akan membuatkan diri sendiri jadi cergas,sihat walafiat supaya tidak memalukan suami mahupon anak kalau diri sendiri ni terrrmuntah dan terrrmuntah lagi .. almaklumla aku masih lagi dalam keadaan separa kritikal tahap morning sickness nya... tapi bab berjalan & shopping automatik diri sendiri ni boleh jadi sihat walafiat.. alhamdulillah... heheh hihihi hohoho


Bende2 penyelamat aku.. 


Dan untuk lebih berhati2 sila bawak plastik jenama tesco byk2 masuk dalam beg.. stanby uolssss!


Ok perjalanan dari damansara ke pangkor makan mase dalam 4jam *lebih kurang derr* sampai sane trus parking dekat luar jeti pangkor tu..dekat sane ade 2parking 1 dekat basement rm7 1malam, 1 lagi dekat luar jeti tu rm10 untuk 1malam . so kami park dekat luar je sebab dekat dengan jeti.. memang guard kat situ cakap parking dekat sini memang selamat.. malam pon ade orang jaga.. tapi..... jeng jeng jeng bila dah masuk dalam feri baru baca resit parking tu ade tulis ''sebarang kejadian yang berlaku terhadap kereta anda, kami tidak akan tanggung'' gitula lebih kuranggg... muka redha + pasrah jela.....


Ok feri pulak sentiase ade sampaila pukul 8.30 malam..harga feri untuk dewasa rm10 return rm5 kanak2 return.. dan perjalanan dari jeti ke pulau mengambil mase dalam 15-20min.. mase aku dulu pergi laju betul feri tu bawak rase macam 15min sampai dh.. tapi mase balik ya ampunnnn lamanya nak sampai... ape2 pon yang penting diri sendiri ni tak muntah mahupon pening laut atau seangkatan dengannya.. sila tepuk tangan. *tepuk2*






Sampai je pulau tu memang ramai orang duk kerumun korang nak promot kereta sewa,motor,teksi.. yang kami blur sebab isu kete sewa,motor atau basikal sekalipon tiada dalam perbincangan rapi.. so kami amik port tepi sikit dan mula berbincang suami & isteri.. kalau aku decide naik motor je.. bolehla peluk2 kan? hehehe tapi bila pikir dengan beg lagi mustahilla boleh naik motor.. so amik jela kereta jemahh oiiii .. harga memula dia letak rm70 mintak kurang lagi dapatla rm60 kereta wira auto.. amik jela jemah oiii tak sabau nak tgk resort ni... 


Dari jeti sampai ke teluk nipah dalam 15min je.. dekat sajoo.. chalet kami HORIZON INN betul2 tepi laut.. 1 malam rm90 kalau nak stay 2malam dia bagi dis rm80 untuk 1 malam..





Sampai2 terus landing atau erti kata lain TIDO. anak aku je tak tido, duk main sorang2 jadi cikgu ngajo anak murid yang bernama gung fa. ''gung fa! sit down!!'' lebih kurang camnila.....


Pehtu bangun solat , siap2 nak pergi makan.. nasib baik ade 1 jerrrrrrrrrrrrrrrrrr kedai makan bukak. kira nasib kau baikla kan... kalau tak angin perut aku dah belambak trus naik ke kepala memang naik hantu aku nnti..hehehe time ni xleh nak pilih kedai mana nampak sedap ke x.. sebab dah dia sorg je bukak kan... mak jemahh kenala redhaaaa.... tapi nasib baik sedap.. lagi2 pekena ABC dia..snow2 je.. sejuk dada aku...





Bawah chalet kami ade kedai mini.. mcm2 dijualnya.. dan mak jemahhh kena redhaaa jugakla duit habis membeli macam2.. haahaahahahah


Sambil makan sambil perhatikan beruk2 ... lepas kenyang baca doa lepas makan bangun dan aktiviti yang ditunggu2 mandi !!! ntah kenapa aku rase akula manusia paling happy time ni.. waktu ni baru pukul 3.30 camtu panas pon leh tahan , tapi tidak ku endah sume tu.. janji aku dapat mandi...




Pantai dia memang bersih.. hurmm tapikan kalau korang nak tau disebalik pokok2 belakang tu ade 1 laluan longkang.. *sungai tapi kotor* dalam sungai kecik ni ade beratus2 sampah.. + air dia pon hitammmmmmmmmmmm. tidak digalakkan mandi dekat ngan batu2 tula sbb pasir pulau tu pon hitam dah disebabkan pencemaran... 

Memula hubby tak mo mandi lagi katanyer awal lagi... aku ngan qaseh dah lama duk dalam air tak mo keluar2...best wooo ...last2 mungkin hubby ku tgk tarak tahan.. balik chalet tukar seluar jugak akhirnya... bab mandi laut jela best kot ..hehehe hihihi hohoho

Dah petang sikit lapar pulak perut ni... teringatla plak dekat goreng pisang .. apelagi dengan baju basah2 anak beranak tarammm sajela labu naik kete pergi round 1 pangkor mencari bende makan... kata kete sewa kan??? kalau kete sendiri basah2 naik memang makan penampo jawapnya... hahaha tapi wehhh xde 1 kedai pon jual goreng pisang tau!!! benci sangat.. yang ade jual cucur udang nak xnk beli gakla... jadinya tempat yang dituju balik untuk beli kudap kudapan nk picnic tepi pantai kedai mini bawah chalet aku ni ... ni jela harapan aku.. 



 sunset.


Lepak sini sampai pukul 7 lebih sebab nak tgk sunset ni.. badan sume dah mengigil2 balik chalet mandi2 keluar makan... tapi sedihhh sangat nak citer bab ni.... hurmmm dekat teluk nipah adela dalam 3kedai makan bukak tapi sume nasi habis... yang aku marah sangat kami dh order ikan siakap bakar dah dia xcakap pon nasi habisssss!!!!! dia amik je order aku tu..bila kami nk order nasi & lauk tetiba sume ckp nasi habis... wat the la kan? kalau nasi habis spttnya cakap mase aku nak order ikan tula... so xdela aku nak order ikan kan? diaorg ingat aku ni manusia yang tak makan nasi ke? makan ikan ratah je??????? xtaula kenapa aku geram sangat... pehtu hubby ajak pergi round 1pangkor mana tau ade kedai makan .. ade memang ade tapi nasi habis jugak.. tapi sempat jugak orang tu buatkan nasi goreng kampung untuk hubbyku... ade gakla makanan... time dah pukul 10.30malam aku xmakan2 lagi... angin dalam perut memang dah mengamuk habis dh... anak aku yang lapar tu pon dah mengamuk2 sedangkan aku order nasi putih ngan sup kosong pon lambat gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr dia serve.


memang serikkk sangat2 nak dtg sini lagi... kalau xde anak xpela laki bini lapar xpe lagi.. kalau ade anak kesian kat anak 1 hal... geramm gerammm geram.....



Terus tak sabar nak chow KL esoknya... susah beno nk makan.... 



Esoknya hubby pergi keluar carik bekfest itu pon ade 1 kedai je bukak.. xpela kan dapat alas perut nasi lemak pon dh ok.. Kemas2 trus check-out pergi jalan2 dekat pekan shoppingla ape yg patut... 



Dekat atas ni sume muka tak tau yang nasi xde ....lepas tau jadi camni dh muka anak aku.... pening mak ton oiiiiiiii *tukar nama plak* heeheh hihih hohoho



heeee heeee heeeee 


Ok jomla kita checkout dek non... rindu pulak dengan KL *tetiba*




 Cameraman bertauliah ni tau.. jangan main2 haaaaaa



Street ni betul2 dekat ngan jeti pulau .. murah jugak barang dalam ni berbanding luar pulau... menyesal tak beli kat sini... ktorg ingat dekat luar murah.. sekali nan adooo.. dalam ni yang murah....


 Penat berjalan... di tengah kota... lalalalala *nyanyi*


macam2 dia nak wooooooooo.. anak pompuan ginila.... pening mak ton oiiiii

Memula nak spek mata, pehtu nak purse, pehtu nak kasut, pehtu nak baju... aku suruh pilih salah 1 je senang.. last2 dia nak baju... ok fine aku bawak dia pilih baju.. sambil pengang baju mata dia kelain.. tengah tgk wallet pulak.. pehtu sebelah wallet ade kasut..pehtu ke kasut plak.. last2 aku suruh beli kasut jela sbb ade gambar hello kitty, comel pulak aku tgk..hahahaahah 

bila dah bayar kasut dia boleh cakap '' mama, qaseh nak baju'' . selamberrrr jerk...


Lagi lama dalam ni lagi kritikal aku... trus ajak hubby pergi balik trus.. tak tahannnnnnnn . time balik ni angin kuat sangat sampai feri tu macam nak terbalik jerk.. nasib baik aku rilex je sebab ade penyelamat aku.. hehe hihih hohohoho  


Hurmm rasenya tamat kisah pangkor dah ni... sebab dah balik naik feri dah.. hahaahah, lega sangat bila dah sampai jeti lumut ni... sejuk mata memandang tengok kedai2 makan banyak..hahaahahahahaha fobia aku takut mati kelaparan kat pangkor...kahkahkahkah 




 Buybuy pangkor...semoga kita tak ketemu lagi... hahahahahah



 Angin kuattttttt sangat2...


Lega bila masuk dalam kete sendiri...kan2 qaseh? esok mama bawak qaseh pergi melaka pulak...



Kalau ada sumur di ladang,
Bolehlah saya menumpang mandi;
Kalau ada umur yang panjang,
Harap kita tidak berjumpa lagi.




Pantun khas untuk pangkor.. heheeeh hihihihi hohoohohhohohohohohohoho








Entry seterusnya Melaka.. selalu pergi melaka tapi macam tak pernah buat entry je kan? kalini nak buat jugak! tak kira! walau akan diupdate taun depan sekali pon aku tetap nak buat entry melaka...!! hahaahaha


1 comment:

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/