Resepi Lasagna

.

Hallooo.. hehe

harini kita masuk kelas memasak oleh chef mamatia yang tak bertauliah bersamaan yg suka berdurhaka dengan resepi2 asal. *apedaaa punya ayat* aku ni jenis tengok resepi ''ok, balik ni nak beli barang'' sampai kedai ade bende yang tak ade memangla aku hantam sajela resepi ape yang ade je.. jenis pendirian aku pergi kedai tu sume nak kena ade.. :P


Ok sebelum pg kedai tulis dulu resepi kt fon, bende ape nak beli..gagah taip seketoi2, resepi lasagna la konon nak carik cheese sume.  smpi kedai 1 barang aku tgk dekat 10min.. tengok ape bende alah ni, untuk ape.. perlu ke untuk buat lasagna *nampak tak durhaka !!!, resepi dh tulis kot kt fon, memandai nak tambah2* . ok 1 barang 10min .. pg next barang usha lagi 10min tetiba ade kakak lalu depan nak lalu aku pon sapa dia

 '' kak, tepung ni untuk ape ek? pelik betul nama dia, saya tak reti''

''awak nak buat kek ke biskut?, kalau kek pakai tepung ni, kalau biskut pakai tepung ni'' sambil tunjuk tepung tu kt aku.. 

''ooo ok tq2''


nampak??? motip datang kedai sebab nak beli barang lasagna, sampai sini macam2 dibelinya konon2 nak buat kek pulak, sedangkan barang lasagna xdapat2 lagi.. cisss! fokus tia fokusss ok cheese dh dpt, lasagna keping dh dpt, bla bla bla.. ok bayar.


keluar kedai je duk merungut gak sebab cheese slice tak ade macam2la lagi tak ade..dah tak pasal2 terus pergi giant cont shopping.. well kata hari jumaat lunch lama kan? hahaahhaah


sampai giant dh beli brg masuk kete dh sampai opis balik keje smpi rumah susun barang ''ehhhhh lupa beli cheese slice la!!!!'' maksud disebalik kejadian terrrshopping bende lain sekian. 


okla panjang pulak aku merepek ni, macam lama je xmerepek..ehehehe ok2 nak dijadikan citer aku hold buat lasagna sebab cheese slice tak ade, so buatla dulu spagetti hari sabtu tu, ahad tgk kuah ade lagi pikior2 buat jela lasagna, xkan cheese slice tak ade lasagna aku xjadi kan?? janji cheddar cheese ade belasah jela.. sos putih pon aku tak buat.. 


RESEPI LASAGNA aka KUAH SPAGHETTI

1 kotak instand lasagna ( dependsla bape orang nak makan )
cheddar cheese

1 pack daging cincang
1 tin cendawan butang (lagi banyak lagi sedap)
1 tin tomato puree
1 botol sos spaghetti  ( aku pakai jenama kimball)
bawang merah (cincang halus)
bawang putih (cincang halus)
garam 
gula

cara2
rebus air smpi mendidih, masukkan kulit lasagna TAK PAYAH LEMBIK SGT.. sedang2 je.. bawak keluar, toskan.. 
panaskan minyak (sikittt je), masukkan bawang sampai garing, masukkan daging cincang tadi goreng sampai warna kelabu, masukkan cendawan, masukkan sos puree, sos spagheti , letak air sedang2 xnk pekat sgt , tak nak cair sangat.. garam , gula.. kacaula sampai masak.. ok siap bab masak..


skang  ni sediakan bekas petak.. tuang kuah dulu then letak cheese then kulit, atas kulit letak kuah lagi then cheese then kulit ikut turutan sampaila atas sekali mesti kena kuah lepastu cheese letak banyak lagi sedap. masuk dalam oven makesure oven dah panaskan dulu.. bakarla sampai cheese tu keperangan sebab sume dah masak pon just cheese tu je .. kejap je dalam 20min camtula..



 ikut step ni

ikhsan google..


orang selalu buat sos putih letak antara lapisan kan? tapi aku tak.. aku letak cheddar cheese je lagi sedappppp..  ok kulit lasagna beli dalam kotak camni..


ni hasil aku buat semalam




 


Tertarik2 cheesenya... sedap sgtla...!!!!! OK BYE.

















2 comments:

Anonymous said...

lasagna mmg sdp tp cheese menggemukkn.huhuhu...

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)