Resepi Pavlova buah hatiku...

.


*Nama entry nak GAH sentiase..* kahkahkah




Gagah perkasa aku harini membluetooth gambar2 masuk dalam PC, terpaksela gagahkan jugak sebab charger n cable hp tak bawak..! Excited nak menunjuk *ayat kejam* yang aku 1st time buat PAVLOVA dannnn cer teka? wahhh gitu main teka2 plak... dan menjadi u oulss........! Dah lama sebenarnya niat suci murni aku nak buat pavlova bagai tu tapi pikir balik sapela nak makan kan... so last saturday rumah my bonda ade buat makan2.. time nila aku nak tunjuk skill aku..muahahahahahahaaha muahahahaah muahahaahah *terover gelak plak*



Hari jumaat tu aku dah pergi kedai jual barang buat cake shopping sumela bahan2 nak buat pavlova.. senang kalau nak buat ape2 cake atau dessert pergi je kedai jual barang buat cake , sume ade situ... murah pon murah... 



Aku tau aku antara berjuta2 blogger yang baru nak pampang resepi pavlova kan? sadiss sadisss... tapi tak pe aku kongsikan jugak .. ahaks!



Mempersembahkan Anak angkat baru yang cantik, putih, gebu dan mulus aku..kahkahkahkah walaupon cantik, mulus di dalam tapi kerassss di luar .. Sanggup jadikan anak angkat sebab buat 2x turut2.. kahkah sabtu buat licin kejap je.. ahad buat lagi tuk mulut sendiri tapi dah diolah ikut tekak aku..





Excited sangat sampai lupa nak bawak keluar kertas bawah tu.....kahkahkah 

Ni 1st time buat , alhamdulillah jadi.. cuma kena keje keras mase nak putar putih telur tula.. stand pemutar tu aku lupa amik kat rumah bonda, so ko tergedik2, goyang inul la kat dapur tu sampaila gebusss..

Bahan2 dari segi image..wahhh gitu... buah-buahan ikut ouls tapi better kena ade kiwila sbb kiwi masam2..


RESEPI PAVLOVA KURANG MANIS

4 BIJI PUTIH TELUR
1/2 CAWAN GULA CASTER *kurang lagi sikit pon tak pe*
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
1 SUDU KECIL CUKA MAKAN
1 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG 


*mase 1st time buat aku letak gula 3/4 cawan memang manissssssss, 2nd buat ni aku letak 1/2 je.. sedapppp*


step pertama putar putih telur dan gula sampai berbuih, masukkan esen vanila, cuka, tepung jagung dan kacau rata.. atau putar dengan kelajuan MAXIMUM. sampai adunan tu gebus, putih, dan berkilat.. nak tau jadi ke tak..angkat pemutar tadi kalau adunan tu dah keluar tanduk atau tak jatuh tu JADI . kalau jatuh sila putar lagi sampaila adunan tu likat.. kalau tak jadi jugak salahkan diri sendiri..eheheheheheehehe


 Kalau dah jadi macamni barula menjadi... sambil tu colek sikit rase sedap ke tak..heheheeheheh

 Letak atas kertas minyak.. bentuk kan la macam mana pon janji tak nipis sangat ...




Sementara tu panaskan Oven 170c, bila dah panas turunkan suhu 120c , Bakar selama 1JAM 20MIN.. atau 1JAM 15 MIN.. memang lama pon prosesnya..harap tahap kesabaran anda kenala tinggi... huhuhuhuh sebab kalau tak sabar confirm2la xjadi pavlova u ouls..


Kalau oven dah bunyi ''TING!'' bukak sikit je pintu oven tu dan biarkan sekejap pavlova dalam tu.. jangan bawak keluar lagi.. sementara tu boleh buat whipping cream...


BAHAN2 UNTUK WHIPPING CREAM...


1/2 Cawan whipping cream.. *eceli ikut uols la.. kalau nak banyak cream letak la 1cawan*

2sudu besar gula caster *ikut uols jugak.. saya tak mau manis untuk yang 2nd ni*

sedikit esen vanilla..


*untuk 1st time buat aku letak 1/2cawan gula memang manis gilerrr.. so 2nd buat ni aku letak 2sudu jer , ok sedappppp*


Putar jugak sampai likat.. then siap! dah boleh letak atas pavlova tadi... 




Ni pic mase 1st time buat...



Ni 2nd time 

Aku letak mangga masam..sedappppppppppppppppp sangat!




ni ade sedikitla TIPS untuk yang baru nak cuba atau dah cuba tapi gagal je memanjang... heheheehe



1) mase asingkan putih telur tu pastikan memang tak de kuning telur walau setitik pon... 

2) Pastikan bekas pemutar tu bersihhhh dari segala bahan2 terlarang..heeeeee .. basah pon tak boleh....

3) Dan jaga api oven tu..sebab lain oven lain tahap kepanasan panas barannya.. ade yang oven letak suhu 150 c cepat pulak hangit kan.. so pandai2la uols..hehehehe

4) Jangan asyik bukak tutup je oven tu konon2 nak tengok jadi ke tak.. sabar ...sabar tu kan separuh daripada iman.. theeeeeee sebab nanti kerap sangat bukak terbantutla pavlova uolss tu nanti... 

5) Dan selalunya kalau pavlova tu memang masak elok dia akan merekah... 


ok dah tu je kottt... 



Testur pavlova ni luar ranguppppp sangat dalamnya moise ala2 mashmallow OK?. ingat luar ranguppp tau... sape tak dapat kerangupan tu sila cuba lagi.. ahaks!






Lepas ni nak buat lagi tapi size yang kecikla tuk tekak aku je.. dan nak cuba letak coklat cair pulak..yihhaaaa! 





NEXT RESEPI HOMEMADE PIZZA... 








2 comments:

✿.。M.C 。.✿ said...

sedapnye nmpk... nk try malas.. ritu beli pun tp still x puas ati rase die.. bile la nk rajin buat benda alah ni.. huhu

JaSSNaNi said...

dah ramai dok tunjuk pavlova ni.. dah lama gak tak wat pavlova.. hmmm kalau camni nak kena wat gak hujung minggu nanti.. :) geram gak.. mcm2 buah ada atas tu.. :D