Roti Puri Masterchef tia.. :P

.

Yer aku tau aku ikut resepi masterchef.. yerr aku tauuuu laaaaa.. aku saje nak test aku buat kembung ke tak roti tu.. heheeeheeeeee 


Pernah dengar ROTI PURI tak??? aku 1st time dengar pon mase tengok masterchef.. esoknya trus carik TEPUNG ATTA.. tapi tak buat2 pon..tunggu weekends barula merase nak buat, itupon macam terpakse je sebab lapar..hahahaahah



Waktu ni hubby n anak tak de kat rumah depa pergi training kompang, so time ni la mase sesuai kan nak uli2 tepung, tak de org duk kacau.. tapi tula resepi tak berapa nak jadi sangat sebab aku tak pakai minyak sapi.. selamber aku gantikan dengan minyak masak.. huhuhuhu tapi jadiiiii tau..






RESEPI ROTI PURI

2 Cawan tepung ATTA *tepung gandum pon boleh*
3/4 cawan air
2 sudu minyak sapi *minyak masak pon boleh*
2 sudu susu pekat manis *tak letak pon xpe*
sedikit garam
sedikit gula *kalau nak*



CARA2

masukkan tepung dengan air kacau dengan spatula dulu, then masukkan minyak sapi, susu, garam. then uli dengan tangan sampai tak melekat.. bahagikan doh tu bulat2 50sen , nipiskan selagi boleh dan masak dengan minyak yang panas..api biar kecik.. 

*kalau tak nipis berkemungkinan roti tak kembung*



Lauk aku main letak je ape ade dalam peti es tu.. nak pergi kedai beli santan nak buat kari malas.. so sambar jela ape yang ade.. ikut kreativiti .. huhuhu


Pencicah tu ala2 kuah spagetti.. tapi kering.. 



CARA2 LAUK

Daging cincang
sos spaghetti
bawang merah
tomato
lada hitam





Alhamdulillah kenyangggg walaupon sebenarnya kami dh kekenyangan makan dekat hotel tengahari tu... 


 Ko bawakla budak ni makan kat mana2 pon tetap dihati dia sayurrrrrr....


 Terbaik punya puding roti koooo.... sedappp gilesss!


Tak habis2 sayurrr.. sayurrr sayurrr... 




Dah tu je..heheehehhe






Tryla roti puri tadi tu..sedappp makan pagi or petang...







2 comments:

atty's said...

buat sendiri lom pnh lagi..makan kat kedai selalu..

cik najihah said...

boleh buat perisa lain x hihi..thanks for sharing