Korang tau tak ,kenapa tak ada siapa yang nak tolong budak 2 tahun kena langgar di china???

.

Aku xnk letak video tu dah sebab sedihhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.




Berita terkini di paper cina.. aku dapat info ni pon dari kawan2 blogger aku so aku nak share sama la ..


- Budaya disana memang macam 2.. sebab kalau korang dah tolong korang kena tangungg segala kos rawatan, lebih malang mungkin korang akan kena saman oleh keluarga yang korang tolong 2.. 

Kalau korang bawak pergi hospital pon diaorg akan cakap sape yang bayar.. kalau tak ade sape diaorg ketepikan dulu..ataupon korang akan kena saman dengan keluarga dia even korang memang x mampu.. sebab 2 diaorg sume ni tengok je sebab maybe diaorg tak mampu nak tolong...

ade 1 pengalaman someone yang stay di cina .. ade seorang kena langgar motor dan dia tolong orang 2 sekali  bapak dia cakap ''this is china, dont help ppl u dont know or else u will get in to trouble''

Dan di china jugak korang kena langgar sampai mati kalau boleh..sebab kalau orang yang korang langgar 2 mati korang hanya akan bayar kos funeral jerk..kalau xmati korang akan sara orang tu seumur hidup dia..


Korang tau ape driver van yang langgar budak ni cakap dekat polis?


First dia memang terase dia langgar seorang budak then dia stop kejap.. dia pikir kalau budak tu hidup dia akan susah so baik mati .thats y dia langgar lagi! *bodo&jahat kan?*


dan dia memang nak budak 2 mati!


Sedih kan ade budaya macam tu...alhamdulillah la malaysia tak sebodo tu.. ade lagi hati dan perasaan & tolong menolong kan?












5 comments:

mizs iqeira said...

bdak tu dah mninggal ?

Puan tia said...

mis: ni info dari FB..

Suhami Ahmad said...

sedih kan...manusia semakin kejam

----- ----- said...

ermnn...dunia ibarat cabaran api yg ditengah lautan~~...:)

farah adila said...

kejam betul org china....
takde perikemanusiaan...:(